X stream

Eind jaren tachtig ontstond er bij het klooster in Helenaveen een beeldhouwerscollectief onder leiding van kunstenaar Peter Hermans. Een groep variërend van vijf tot acht personen volgde gedurende vier jaar een cursus beeldhouwen en leerde het vak door met veel verschillende materialen te werken. In 1992 bestond de groep uit Paul van Dijk, Toon Perenboom, Paul van Hoenselaar, Peter van Rijswijck, Jo Snijders, Ita van der Ploeg en Peter Hermans. Er werd veel overlegd in de groep en we leerde veel van elkaars ervaringen. Door deze intense samenwerking ontstond er een hechte groep die samen een passie voor beeldhouwen en schilderen deelde. Ook waren er telkens weer nieuwkomers die na een tijdje weer afhaakte omdat ze het niveau van de groep toch enigszins onderschat hadden. Elke donderdagavond kwamen we samen en werkte ieder aan eigen werkstukken.

Rond 1996 sloot Hermans zijn atelier in het klooster in Helenaveen en verhuisde samen met z’n vriendin Ita van der Ploeg naar Spanje. De groep ging onder de naam X stream verder in het atelier van Jo Snijders in Deurne en bestond verder uit Jan Driessen, Theo van Dam, Ben Snijders, Paul van Dijk, Paul van Hoenselaar en Toon Perenboom. De naam X stream gaf aan dat we ieder een eigen stijl (X) hanteerde. Onderlijke stijlen kwamen samen in een stroom van collectieve gedrevenheid om mooie dingen te maken. In augustus ‘97 organiseerde X stream een succesvolle expositie in het atelier en de aangrenzende tuinen van Jo Snijders aan de Trimpertstraat in Deurne. Er was een enorme belangstelling voor de expositie en de bezoekers kwamen van heinde en verre om de ongeveer honderd kunstwerken te kunnen bezichtigen. In januari 1998 kwam helaas onze kunstvriend Toon Perenboom op 39-jarige leeftijd te overlijden.

Door de jaren heen ontwikkelde de groep zich in verschillende stijlen en we besteedde veel tijd en aandacht aan ons werk. We konden het eenvoudigweg niet laten en elke week kwamen we weer bij elkaar en dat gaf een enorme stimulans. De vibe op deze avonden was dan ook zodanig dat we grenzen durfde te doorbreken en nieuwe dingen uit wilde proberen. Uiteindelijk legde we elkaar niets op. Vrijheid, blijheid voor iedereen, dat stond voorop! Er werd figuratief en abstract gewerkt in materialen zoals brons, marmer, zink, staal, gips, hout en speksteen. Schilderen deden we in olieverf en acryl. Gedurende de hierboven genoemde periode gingen we ook regelmatig met de groep X stream op pad om in binnen- en buitenland exposities te bezoeken. Zo bezochten we regelmatig museum Middelheim in Antwerpen, diverse musea in Parijs en velen in eigen land.

Op 23 oktober 2011 kwam na een lange periode van ziek zijn en weer opknappen een einde aan het creatieve leven van onze kunstvriend Jo Snijders. Ook de vaste stek in zijn atelier miste we erg.

Een tijd na het overlijden van Jo pakte X stream de draad weer op en moesten we opzoek naar een nieuwe werkplek. We konden toen gebruik maken van het atelier van Theo van Dam in Asten-Heusden. Momenteel bestaat de groep naast Theo uit Paul van Dijk, Teo Bähler, Paul van Hoenselaar, Minnie van den Einden en Janique Bouwmans.

Voor beeldhouwerscollectief X stream heb ik destijds een logo ontwikkeld en het grafisch werk voor diverse exposities verzorgd.

  • uitnodiging_X_Stream
  • X_stream_logo

Contact informatie

Duinhof 1
5804XX Venray (NL)

06 57 24 70 34

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook Twitter G+ Linkedin